Professionals

De methode voor professionals: Een nieuwe relatie met eten

Lekker eten is geen deel van het probleem, maar van de oplossing van overgewicht. Bij de focus op het tellen van calorieën miskennen we de werking van ons lichaam. Ons lichaam telt geen calorieën, maar waardeert genot! Als we met aandacht genieten van eten neemt de behoefte om meer te eten vanzelf af (1). Als je geniet, eet je minder.

tel je genotMet de methode ‘Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf’ ontwikkelen mensen een nieuwe gezonde relatie met eten. De essentie van het programma gaat verder dan dat: mensen ontwikkelen een positieve wijze van omgaan met zichzelf; een blijvende gedragsverandering. De aanpak is gebaseerd op de Transactionele Analyse, een internationaal erkende psychologische methode die inzicht geeft in gedragspatronen en mensen opties biedt om deze blijvend te veranderen. (1) Bron: ‘De tragiek van de kilocalorie’, A. Mol. Mol ontving in juni 2012 de Spinozapremie voor haar onderzoek naar hoe mensen met eten omgaan.

Wil je als professional leren werken met deze nieuwe methode? Wil je de methode en werkvormen leren toepassen in de begeleiding van jouw cliënten? Er zijn vier workshops voor professionals, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gevolgd. De data van het programma voor professionals ‘Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf’ zijn:
4 oktober 2017: Als je meer geniet, eet je minder!: van mindless naar mindful
22 november 2017: Psychologische honger: van loveless naar loveful
24 januari 2018: Emotie-eten: van joyless naar joyful
14 maart 2018: Coachen: van powerless naar powerful

Bekijk hier het gehele opleidingsprogramma. Je leert werken met:

  • Vier gedragspatronen die ten grondslag liggen aan eetgewoonten en overgewicht
  • Vier oplossingsrichtingen waarmee cliënten met plezier een gezond gewicht bereiken en behouden: van mindless naar mindful, van joyless naar joyful, van loveless naar loveful, van powerless naar powerful!
  • Leren genieten in de praktijk: hoe doe je dat?
  • Een methode die verder gaat dan eten alleen. Een methode die leidt tot een blijvende gedragsverandering, waarbij cliënten hun vitaliteit en levensplezier leren managen.

 

In de workshops wordt theorie afgewisseld met oefeningen en reflectiemomenten. Door het interactieve karakter is er veel ruimte voor vragen uit de praktijk. Het programma wordt beoordeeld met een 8,5. Deelnemers zijn afkomstig uit diverse werkvelden: o.m. vitaliteitscoaches, dietisten, gewichtsconsulenten, arbeidsdeskundigen. De workshops zijn geaccrediteerd door NVD/Stichting ADAP, de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) en de NBLP (Mederlandse Beroepsvereniging van leefstijlprofessionals).

Referenties en ervaringen van collega-professionals en cliënten: Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere professionals met het opleidingsprogramma? Of naar de ervaringen van cliënten die met deze methode zijn begeleid? Klik hier.

Programma en inschrijven Download hier het programma en inschrijfformulier voor de workshops voor professionals. Of neem contact op met Annette Aarts,  annette@anderseigen.nl, 06 – 21 555 285.

Voor professionals die het vierdaagse programma hebben gevolgd is er een terugkomdag.

Over de methode

  • De methode ‘Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf’ is in 2012 opgenomen als innovatieve leefstijlinterventie in de STECR werkwijzer Overgewicht en Obesitas. STECR is een landelijk kenniscentrum van arbodiensten. De werkwijzer helpt Arbo professionals en de werkgever om die interventies in te zetten die effectief zijn.
  • De methode is gepresenteerd aan 150 (huis)artsen op het symposium Arts en Voeding, op 25 mei 2012.
  • Download hier de publicatie in vakblad Arbo, of in het  NTVD . Klik op de nieuwspagina voor andere artikelen over de methode.