Professionals

De methode voor professionals: Een nieuwe relatie met eten

Lekker eten is geen deel van het probleem, maar van de oplossing van overgewicht. Bij de focus op het tellen van calorieën miskennen we de werking van ons lichaam. Ons lichaam telt geen calorieën, maar waardeert genot! Als we met aandacht genieten van eten neemt de behoefte om meer te eten vanzelf af (1). Als je geniet, eet je minder.

tel je genotMet de methode ‘Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf’ ontwikkelen mensen een nieuwe gezonde relatie met eten. De essentie van het programma gaat verder dan dat: mensen ontwikkelen een positieve wijze van omgaan met zichzelf; een blijvende gedragsverandering. De aanpak is gebaseerd op de Transactionele Analyse, een internationaal erkende psychologische methode die inzicht geeft in gedragspatronen en mensen opties biedt om deze blijvend te veranderen. (1) Bron: ‘De tragiek van de kilocalorie’, A. Mol. Mol ontving in juni 2012 de Spinozapremie voor haar onderzoek naar hoe mensen met eten omgaan.

Wil je als professional leren werken met deze nieuwe methode? Bekijk hier het opleidingsprogramma. In de workshops wordt theorie afgewisseld met oefeningen en reflectiemomenten. Door het interactieve karakter is er veel ruimte voor vragen uit de praktijk. Het programma wordt beoordeeld met een 8,5. Deelnemers zijn o.m. vitaliteitscoaches, dietisten, gewichtsconsulenten, arbeidsdeskundigen. De workshops zijn geaccrediteerd door NVD/Stichting ADAP, de BGN en de NBLP.

Nieuw: Masterclass Parkeer je Piekerverstand: 19 oktober 2018.

leven is makkelijker als je niet denktOns piekerverstand maakt soms overuren. Herken je dat? Ons brein vergelijkt, oordeelt,  evalueert, bekritiseert en fantaseert. Ons brein produceert nu eenmaal gedachten. Als we onze gedachten te serieus nemen, gaan we piekeren. En kom daar maar weer eens vanaf. Wil je moeiteloos leren loskomen van gedachten en hier cliënten bij begeleiden? Maak dan kennis met krachtige en verrassende defusieoefeningen uit ACT: Acceptance and Commitment Therapie, in de masterclass op 19 oktober 2018. 

 

Referenties en ervaringen van collega-professionals en cliënten: Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere professionals met het opleidingsprogramma? Of naar de ervaringen van cliënten die met deze methode zijn begeleid? Klik hier.

Over de methode

  • De methode ‘Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf’ is in 2012 opgenomen als innovatieve leefstijlinterventie in de STECR werkwijzer Overgewicht en Obesitas. STECR is een landelijk kenniscentrum van arbodiensten. De werkwijzer helpt Arbo professionals en de werkgever om die interventies in te zetten die effectief zijn.
  • De methode is gepresenteerd aan 150 (huis)artsen op het symposium Arts en Voeding, op 25 mei 2012.
  • Download hier de publicatie in vakblad Arbo, of in het  NTVD . Klik op de nieuwspagina voor andere artikelen over de methode.